Het liefst zou je natuurlijk alles direct vers bereiden. Soms is het echter beter om wat extra te koken en te bewaren voor een volgende dag. Bijvoorbeeld omdat het rustiger was dan verwacht in het restaurant of omdat een bepaalde saus zó complex is dat het heel veel tijd vergt om deze te maken. Té arbeidsintensief om iedere dag te doen. Ook om voedselverspilling tegen te gaan is het noodzakelijk om te weten hoe je voedsel veilig kunt bewaren in de horeca. Zoals bij alles worden hier namelijk strikte eisen aan gesteld. Dat is ook noodzakelijk, want op die manier komt de gezondheid van de klant nooit in het geding. Hier volgen nog eens 3 tips om het bewaren van voedsel in de horeca zo veilig mogelijk te houden!
- Maak gebruik van de juiste verpakkingen
Er zijn verschillende manieren waarop je voedsel kunt bewaren. Je hebt keus uit heel veel verschillende verpakkingen. Van afsluitbare emmers voor sausen tot weckpotten voor koekjes en snoep. Werkelijk alles is verkrijgbaar. Belangrijk is dat jij weet welke producten in welke verpakking gestopt moeten worden én hoe dit vervolgens weer bewaard moet worden. Houd er in elk geval rekening mee at iedere verpakking afgesloten moet kunnen worden. En het liefst nog dubbelop ook door deze geheel in aluminiumfolie of vershoudfolie te wikkelen. Op die manier kan er geen zuurstof bij het eten komen, waardoor deze langer vers blijft.
- Voorzie het eten van etiketten
Het laatste wat je wilt is dat niet duidelijk wordt gecommuniceerd op welke datum het eten is geproduceerd. Hierdoor loop je het risico dat deze te ver over datum wordt bereidt. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het verplicht om al het houdbare eten van etiketten te voorzien. Op dit etiket schrijf je wanneer het eten is gemaakt. Vervolgens wordt dit fifo in de koeling gestald. Zo weet ook het resterende personeel wat er in de emmers zit én wanneer deze uiterlijk moet worden gebruikt.
- De juiste bewaartemperatuur
Het is van essentieel belang dat er geen bacteriën bij het eten kunnen. Daarom moet de juiste bewaartemperatuur worden gebruikt. Hierbij geldt: hoe koeler, hoe beter. Bij een temperatuur boven de 8 graden zien bacteriën kans om toe te slaan. Daarom wordt aanbevolen om voedsel in elk geval bij een temperatuur onder de temperatuur onder de 7 graden te bewaren en het liefst bij een temperatuur tussen de 2 en 4 graden. Op die manier voorkom je dat bacteriën vrij spel hebben.
Houd er ook rekening mee dat niets de luchtcirculatie mag beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de koelingen en vriezers veel te vol worden gezet. Daardoor is het moeilijk om de koude lucht door de gehele ruimte te laten circuleren. Met als gevolg dat de koeling veel minder goed werkt en het op sommige plekken in de koeling misschien zelfs warmer is dan 7 graden. Houd dit altijd in de gaten door een koelkast- of vriezerthermometer te gebruiken.