Tips

6 Tips om succesvol te ondernemen:

Op deze pagina kunt u enkele ondernemerstips lezen. Het is uiteraard niet de bedoeling om alle tips klakkeloos over te nemen. Neem hiervoor contact met ons op. Dit om te zorgen dat alle tips passend gemaakt kunnen worden voor uw onderneming.

Wees niet bang!

Gezonde spanning is de spanning die altijd optreed. Het word pas een probleem als je stijf gaat staan van de angst. Zorg dus dat je dat uitschakelt en door pakt.

Falen is niet erg. Je hoofd stoten en er achter komen dat deze keuze fout was, is ook niet erg. Niet alles zal in een keer lukken en dit is de realiteit. Onderneem stappen en kom erachter wat goed is en wat niet.

Als je onderuit gaat, wees dan niet bang om het nog een keer te doen. Misschien is het handig om het te evalueren. Zo kan je het plan aanpassen en het wel goed doen.

Commercieel met liefde

Nog een belangrijk punt. Wees commercieel met een vleugje liefde. Zo verlaag je de drempel en is die lang niet zo hoog.

Verkoop is uiteraard een belangrijk deel van ondernemen. Laat dit trouwens niet een doorgedraaide gedachte zijn, want er zit meer achter dan alleen verkoop. Laat dit dus niet leiden, maar wel een basis zijn. Doe het vanuit het hart en niet te opdringerig.

Wanhoop is geen uitgangspositie

Laat het ondernemen geen laatste redmiddel zijn. In de meeste gevallen gaat het hier juist mis en gaat de onderneming ten onder. Begin dus ook alleen als je er 100% achterstaat en er vol voor gaat.

Onderneem vanuit jezelf en niet voor iemand anders. Zorg dat je goed plant, weet waar je aan begint en dat de zaken op orde zijn. Want een goede voorbereiding is maar het halve werk.

Uitbesteden

Alles in de onderneming zelf doen gaat vaak niet goed. Dit omdat je niet overal kunt zijn en maar 2 ogen hebt. Besteed daarom diensten uit. En niet per se alleen aan mensen, maar ook aan systemen. Op die manier besteed jij je geld goed en je tijd. Want jij hebt tijd en ruimte om andere dingen aan te pakken. Zo gaat het proces van ondernemen ook een stuk sneller.

Systemen hoef je vaak ook maar 1x ”aan” te zetten. Zo heb je er geen omkijk meer naar, maar gebeuren de processen wel. Dit scheelt stress om bepaalde dingen en scheelt grijze haren.

Het uitbesteden van diensten en dergelijke kan natuurlijk wat kosten. Dit is te overzien voor een onderneming. Systemen en gespecialiseerde bedrijven zullen het waarschijnlijk veel sneller doen. Wat jij in een paar week had gedaan, doen hun in een uurtje bij wijze van spreken.

Doelen stellen

Misschien wel een van de belangrijkste tip op het gebied van ondernemen. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen. Maak duidelijke doelen en hou je hier ook aan. Op die manier zorg je ervoor dat je een duidelijk pad heb en er niet van af dwaalt. De doelen zo concreet mogelijk maken is ook handig. Zo maak je eigenlijk al een soort stappen plan van hoe jij de doelen gaat halen.

”Het enige wat tussen jou en je doel staat, is alles wat jij jezelf vertelt dat je het niet kan”. – Cheno Hartholt

Exit comfort zone!

Vaak is het probleem dat mensen blijven hangen bij hetgeen dat ze kennen. Dit is echter geen handige zet. Stap uit die comfort zone en doe iets nieuws. Op die manier blijft het ondernemen leuk en is het waarschijnlijk nog goed voor het bedrijf ook. Eigenlijk een soort win win situatie.

Doe dus eigenlijk wat je nooit hebt gedaan en exit your comfort zone. Het is niet alleen handig om zelf de drempel over te stappen. Maar voor het ondernemen is het tevens gunstig. Doe dus wat je niet laten kan en onderneem er op los!