waarom afval scheiden

Waarom is afval scheiden voor bedrijven belangrijk? 3 redenen!

In Nederland hebben de meeste huishoudens hun afvalscheiding ontzettend goed voor elkaar. De verschillende afvalstromen binnen een huishouden worden netjes gescheiden, zodat deze hergebruikt kunnen worden. We weten allemaal dat afval scheiden ontzettend belangrijk is voor een beter milieu. Om deze redenen is het opvallend dat de afvalscheiding bij veel bedrijven in Nederland nog niet altijd even goed op orde is.

Voor Nederlandse bedrijven is het scheiden van afval verplicht, echter zijn er nog veel meer redenen te bedenken om als bedrijf het scheiden van afval te stimuleren. Hieronder hebben we drie belangrijke redenen voor een goede afvalscheiding op een rijtje gezet.

Reden 1. Grondstoffen besparing

Door de groei van de wereldwijde bevolking en economie worden nieuwe grondstoffen steeds schaarser. Het op de juiste manier scheiden van afval zorgt voor een schone afvalstroom, waardoor het “afval” zijn waarde behoudt doordat het recyclebaar is. Zo is “afval” dus eigenlijk geen afval meer, maar een herbruikbare grondstof.

Het scheiden van afval binnen je bedrijf zorgt ervoor dat gebruikte materialen als nieuwe grondstof gebruikt kunnen worden. Voor bedrijven is het dan ook belangrijk om voor elke afvalstroom een aparte afvalcontainer of rolcontainer te hebben staan, zodat het afval in de juiste afvalstroom belandt. Door afval te scheiden voorkom je dat afval bij het restafval terecht komt. Restafval wordt verbrandt, dat is natuurlijk zonde als de materialen als nieuwe grondstof gebruikt kunnen worden.

Reden 2. Minder afvalverwerkingskosten

Als bedrijf in Nederland ben je verplicht om een erkende afvalverwerker in te schakelen. Dit brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. De duurste afvalstroom om te laten verwerken is restafval. Door goed afval te scheiden op de werkvloer zorg je voor minder restafval, waardoor je flink bespaart op de afvalverwerkingskosten.

Een eenvoudige manier om restafval te verminderen is het weghalen van persoonlijke prullenbakken op elke werkplek. Beter kan je kiezen voor centrale afvalcontainers voor het bedrijfsafval. Zodat werknemers het afval in de juiste container weggooien in plaats van hun eigen prullenbak dat bij het restafval belandt.

Reden 3. Circulaire economie

Een economie waar geen afval meer in bestaat, dat is waar de Nederlandse overheid naartoe wil werken. Door een goede afvalscheiding is het mogelijk om gebruikte materialen te recyclen, waardoor er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Het doel van een circulaire economie is dat elke grondstof zo lang mogelijk gebruikt wordt.

Doordat wereldwijd de bevolking en economie groeit worden grondstoffen steeds schaarser. Het is dan ook ontzettend belangrijk om met zijn allen te werken naar een circulaire economie. De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld om in 2050 een circulaire economie te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *