Een auto kopen zonder meteen het volledige aankoopbedrag te betalen, kortom het is een financiële constructie. Een dergelijke structuur kan zeer voordelig blijken te zijn. Maar financial leasing heeft ook bepaalde gevolgen, uiteraard.
Wil je dus een auto leasen, maar weet je niet zeker of je een financiële leaseovereenkomst moet ondertekenen? Voordat je ervoor kiest om een auto te leasen, is het een goed idee om de gevolgen te onderzoeken. Daarover gaan wij je in dit artikel meer vertellen.
Hoe werkt een financial lease constructie?
De looptijd van het contract is van 12 tot 72 maanden. Je kunt ook kiezen tussen aanbetaling en bepaald eindbedrag. Uiteraard hebben de keuze van deze factoren allemaal hun eigen effect op hoeveel je maandelijks aan het verhuurbedrijf betaalt. Je betaalt de schuld, en natuurlijk de rente. Want in werkelijkheid is financial lease gewoon een lening.
Als de btw van het voertuig is afgetrokken, moet deze later worden terugbetaald, de verhuurmaatschappij financiert alleen het bedrag exclusief btw. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om de zogenaamde ‘margeauto’ te kopen, de btw kan niet worden aangepast en je hoeft het dus ook niet te betalen.
Waarom zou je kiezen voor financial lease?
Het grote voordeel van leasen is dat je niet meteen hoeft te betalen om het te kopen, maar dat je het meteen bezit (voordelig). Wanneer u een auto huurt, kunt u direct vertrekken met uw nieuwe (of gebruikte) auto. Natuurlijk is dit een uitkomst als je niet in één keer een grote investering wilt of kunt doen.
Daarnaast betaal je de kredietverstrekker terug via een vast maandbedrag. En er is nog een voordeel van huren. Meestal krijg je de mogelijkheid om voor een bepaalde tijd te werken. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd in één keer een eindbedrag (meestal iets groter) terugbetaalt. Hoe hoger je dit restbedrag instelt, hoe lager je maandbedrag wordt. Het tegenovergestelde kan ook: een hoger maandbedrag en weinig of geen restschuld. Zo houd je controle over je maandelijkse uitgavenpatroon.