Vijf grote ondernemersfouten

Ondernemen is uitdagend en erg leerzaam, maar ook lastig. Veel ondernemers maken dezelfde fouten, daarom zorgen wij ervoor dat jij deze fouten niet hoeft te maken!

1. Te veel betalen personeel

Wanneer je onderneming groeit hoort daar ook personeel bij. Het is niet altijd even makkelijk om het juiste personeel te vinden. Maar zorg er altijd voor dat je niet teveel voor je personeel gaat betalen. Zeker als startende ondernemer drukken personeelskosten zwaar op je winst en omzet. Je kan beter eerst minder betalen, waarna je later altijd nog kan kijken naar salarisverhogingen.

2. Klanten verwaarlozen

Een goede relatie met je huidige klanten is van groot belang. Zij vormen immers jouw inkomstenbron, maar zorgen er ook voor dat je kan groeien. Daarnaast is het vinden van nieuwe klanten vaak ook niet makkelijk. Het is daarom belangrijk dat je je klanten de aandacht geeft die zij nodig hebben, investeer hier in!

3. Geen onnodige uitgaven

Doe als ondernemer geen onnodige uitgaven: koop dus geen dure auto omdat het zo leuk is. Of de nieuwste Macbook omdat je concullega’s deze ook hebben. Onnodige uitgaven zorgen voor hoge kosten, die ertoe kunnen leiden dat jij je faillisement mag aanvragen.

4. Te snel groeien

Wanneer je te snel groeit kan je onderneming dit niet aan. Je zal steken laten vallen, wat je klanten gaat kosten. Ook is dit niet goed voor je naam, je zal immers in een slecht daglicht komen te staan. Zorg voor een stabiele groei, waarbij ook de organisatie goed meegroeit.

5. Slechte communicatie

Zorg er altijd voor dat je communicatie duidelijk is. Bij een slechte communicatie kunnen verwachtingen langs elkaar heenlopen. Dit gaat je klanten kosten.

Bronnen: nu.nl en ondernemer24.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *