Tips om een burn-out te voorkomen

Een burn-out is de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland, door een burn-out zijn mensen vaak mentaal en fysiek helemaal op waardoor ze geen motivatie of energie meer hebben om iets te doen. Een burn-out kan natuurlijk voorkomen worden, er zijn allerlei zaken waar je op kan letten. Een burn-out coach uit Breda geeft een aantal tips. 

Blijf gezond bezig, eet goed en sport voldoende

Hoewel gezondheid natuurlijk een thema is die de laatste 10 jaar alleen maar groter is geworden, zijn er nog steeds veel mensen die hier te weinig aan doen. Het is erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, dit zorgt er namelijk voor dat je meer energie krijgt en dat je het dus langer vol kan houden. Ongezond voedsel, alcohol en suiker kunnen sommige klachten van een burn-out alleen maar versterken, het is daarom belangrijk deze zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk mag je in het weekend heus wel een frietje of een biertje pakken, het is immers ook belangrijk van de kleine dingen te genieten en zo houdt je het ook langer vol. Buiten het eten en drinken is voldoende beweging natuurlijk ook belangrijk, het wordt aangeraden om minimaal één keer per week te bewegen maar het liefste doe je het nog vaker. Simpele dingen zoals de fiets pakken voor korte afstanden in plaats van de auto en de trap nemen in plaats van de lift kan al voor verandering zorgen, buiten dat het je energiepeil verhoogt zorgt het ook voor afleiding. 

Durf erover te praten

Als je allerlei problemen, of het nou privé of zakelijk gerelateerd, is blijft opkroppen zal de emmer op een gegeven moment gaan overstromen. Het is zeer belangrijk om een uitlaatklep te hebben voor al je problemen en zorgen, door je problemen te bespreken met iemand die je vertrouwt heb je er ook beter zicht op. Op deze manier zie je sneller wat er allemaal aan de hand is, misschien dat jou vertrouweling wat oplossingen of tips heeft. 

Buiten dat het een vertrouweling is zoals een familielid of een goede kennis of vriend, kan je natuurlijk ook gewoon externe hulp inschakelen. Waarschijnlijk kun je via je huisarts of juist via je werk wel in contact komen met iemand die jou met je problemen kan helpen en waar je alles bij kwijt kan. 

Durf keuzes te maken

Een burn-out ontstaat meestal omdat je lichaam fysiek en mentaal op is, vaak komt dit omdat je teveel hooi of je vork hebt genomen. Het is dus ook heel belangrijk dat je zowel op je werk als in je privéleven keuzes durft te maken en dus ook nee durft te zeggen. Rust en ontspanning is immers ook erg belangrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *