eigen-administratie

Makkelijk je eigen administratie online doen

Boekhouden wordt vaak als een vervelende klus gezien en de meeste ondernemers verwachten dat het lastig is wanneer ze net beginnen. Voor grote bedrijven is het uiteraard aan te raden om met een boekhouder te werken, maar als freelancer of beginnend bedrijf kun je prima je eigen administratie regelen. Waar dit voorheen gepaard ging met een hoop papierwerk, regel je tegenwoordig alles digitaal. Hierdoor bespaar je tijd die je kunt besteden aan je opdrachten en aan je bedrijf.

De voordelen van een online administratie

Een online administratie kent vele voordelen, waaronder het besparen van tijd en kosten. Je hoeft niet langer in allerlei mappen te zoeken om de juiste rekening te vinden, maar hebt direct het juiste resultaat dankzij de online zoekfunctie. Ook wordt je administratie online een stuk toegankelijker. Je hoeft alleen in te loggen in de beveiligde omgeving en kunt al je gegevens inzien. Zelfs midden in de nacht zou je op je mobiel de stand van zaken kunnen bekijken zonder dat je hiervoor naar kantoor hoeft. Daarnaast bespaar je een hoop papier door alles online te regelen, wat beter is voor het milieu.

Digitaal factureren

Vroeger ging factureren als volgt: de factuur opstellen, uitprinten, in een envelop stoppen, het juiste adres erop schrijven, frankeren en naar de brievenbus brengen. Tegenwoordig zijn er veel minder stappen nodig. Bij digitaal factureren stel je de factuur op dezelfde wijze op als vroeger, maar hoef je het bestand alleen als bijlage aan een e-mail toe te voegen en te versturen. Je hebt minder materiaal nodig, het factureren kost minder tijd en je factuur komt ook nog eens eerder aan. Ook voor binnenkomende rekeningen kun je aangeven dat je deze liever digitaal ontvangt, zodat je alles in één overzicht online ziet. 

Tips voor de boekhouding

Met een online boekhouding, heb je altijd overzicht over je administratie. Het helpt je om zelf je aangiften en jaarrekening te maken, maar je kunt je boekhouder ook toegang geven tot je online boekhouding. Om ervoor te zorgen dat je facturen zo snel mogelijk betaald krijgt, kun je klanten de mogelijkheid bieden om online te betalen. Ook kun je zelf aanvragen om de facturen van leveranciers online te ontvangen, zodat je niet een deel van je boekhouding digitaal en een deel op papier hebt. Kies een vast moment in de week uit waarop je je bezighoudt met je boekhouding. Op dit moment betaal je alle binnengekomen rekeningen en verstuur je je eigen facturen of herinneringen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *