Preventiemedewerker-cursus

Breng veilige en onveilige situaties op het werk in kaart met een veiligheidskundige

De persoon die veilige en onveilige situaties in kaart brengt binnen een organisatie is een veiligheidskundige. Deze persoon geeft inzicht in de mogelijke risico’s die op de werkvloer kunnen voorkomen. Zo brengt deze persoon precies in kaart wat de kans is op bepaalde risico’s tijdens specifieke werkzaamheden. Door bepaalde risico’s en gevaren beter te herkennen en in te schatten, kunnen zij uiteindelijk de juiste maatregelen nemen. Een veiligheidskundige is van essentieel belang in een bedrijf. Wil jij graag een veiligheidskundige worden? Volg dan een veiligheidskundige opleiding! De veiligheidskundige opleiding bestaat uit drie niveaus. Lees verder om meer te weten te komen over deze verschillende opleidingsniveaus!

Drie niveaus van de veiligheidskundige opleiding

De BVK Opleiding

Dit is de basis veiligheidskunde opleiding. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die meer willen leren over veiligheid. Zo kun je je steentje bijdragen aan een veilige werkomgeving. De BVK Opleiding duurt 6 dagen. Om aan deze studie te beginnen moet je een VCA cursus van één dag hebben afgerond en behaald.

De MVK Opleiding

Dit is de middelbaar veiligheidskunde opleiding. Bij deze opleiding leer je over de basisprincipes op het gebied van veiligheid binnen een bedrijf of organisatie. De MVK opleiding duurt 14 dagen. Je leert hoe je plannen op het gebied van veiligheid opstelt en hoe je ze direct kunt toepassen. Om te beginnen met de MVK opleiding moet je een MBO opleiding hebben afgerond. Daarnaast moest je de BVK afgerond hebben en werkervaring op het gebied van veiligheid hebben. Om de toelating tot MVK te bepalen, wordt er een intake gedaan.

De HVK Opleiding

Dit is de hogere veiligheidskunde opleiding. Op deze opleiding ligt de focus op verdere verdieping op het gebied van veiligheid binnen een bedrijf of organisatie. Nadat je de HVK opleiding succesvol hebt behaald, word je als een van de kerndeskundigen genoemd in de Arbowet. Als deskundige geef je ondersteuning aan alles wat met veiligheid te maken heeft binnen je organisatie of bedrijf. Zo moet je anderen kunnen adviseren op het gebied van veiligheid en de risico’s op de werkvloer kunnen verkleinen of vermijden. Daarnaast moet je ook een Risico Inventarisatie en Evaluatie kunnen toetsen. De HVK opleiding duurt 40 dagen. Om deze opleiding te volgen moet je een technische HBO of WO opleiding hebben afgerond. Als je geen technische HBO of WO opleiding vooraf hebt gehaald, moet je kunnen aantonen dat je de MVK opleiding hebt behaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *