Internet of Things en corona

Internet of Things en corona

Internet of Things is een system die apparaten op een slimme manier met elkaar laten communiceren. Bij deze manier van communicatie is geen tussenkomst van mensen. Apparaten zijn in staat om informatie te observeren, analyseren, verzenden naar andere apparaten en deze weer te ontvangen. Deze technologie is al terug te zien bij slimme ijskasten en de slimme thermostaat die steeds meer mensen in huis hebben hangen. In tijden van het coronavirus wordt deze technologie ook veel toegepast en worden ook weer nieuwe technieken toegevoegd. Zo kan Internet of Things bijdragen aan het controleren van het virus. 

Privacy

Een aandachtspuntje van de Internet of Things was ook voor de crisis al de beveiliging. Dat is momenteel wederom erg belangrijk, te denken aan bijvoorbeeld de velen mensen die onverwachts thuis moeten werken. Al die apparaten die met elkaar communiceren zijn een risico voor je eigen privacy, maar ook zeker voor privacy gevoelige informatie op zakelijk niveau en andere informatie die op je werklaptop staat. Er zijn genoeg manieren waarop je privacy issues als gevolg van Internet of Things kunt verminderen, zoals het vermijden van openbare WiFi netwerken en het delen van bestanden via beveiligde software. Een ander front waarop privacy een belangrijk issue is tijdens de huidige ontwikkelen is de recent gelanceerde app vanuit de overheid die mensen inlicht wanneer zij in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus. Ook deze app maakt gebruik van Internet of Things en kan ook risico’s voor privacy met zich meebrengen.

Veilig gebruik

Nu is de vraag op wat voor manieren het systeem Internet of Things momenteel op een veilige manier ingezet kan worden. Momenteel zijn de ontwikkelingen nog volop bezig wat betreft deze technologie. Verstandig is dan ook om informatie en advies te winnen bij bedrijven die een expertise hebben op dit gebied. Voor de keuze van kwaliteit kan je kijken naar het bezit van certificaten. Voor elke branche zijn er certificaten zodat je weet dat het bedrijf waarmee je in zee gaat beschikt over de nodige expertise en vakmanschap. Een voorbeeld van een dergelijk certificaat is ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement. Dergelijke certificaten worden altijd afgegeven door onafhankelijke bureaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *