virtueel-kantoor

De voordelen van een virtuele werkomgeving

Een virtueel kantoor houdt simpelweg in dat jij werkt met een virtueel team in een digitale werkruimte, er is oftewel geen fysieke locatie waar jij vergadert. Via allerlei online communicatiemogelijkheden zorg jij er vervolgens voor dat de samenwerking plaatsvindt op een manier die voor jou prettig is. Het praktische hieraan is dat iedereen kan samenkomen, wat de plaats en tijd ook mag zijn. Hierbij geldt natuurlijk wel dat een goede internetverbinding essentieel is. Het werken via een zogenaamd virtueel kantoor bij bijvoorbeeld Postadrescenter.nl heeft zowel voordelen als nadelen.

De voordelen

Het is ten eerste zo dat veel mensen het prettig zullen vinden om thuis te werken. Zij hebben dan namelijk meer invloed op de manier van werken die voor hen prettig is en kunnen vaak werken op de tijdstippen die voor hen uitkomen. Verder is het zo dat veel reistijd bespaard blijft door het hebben van een virtueel kantoor. Met name mensen die ver moeten reizen zullen het prettig vinden om voortaan een aantal extra uurtjes over te houden. Daarnaast worden de kosten die komen kijken bij het huren of kopen van een fysieke ruimte jou voortaan bespaard.

Nadelen van een virtuele werkomgeving

Het hebben van een virtuele werkomgeving heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste vindt niet iedereen het prettig om thuis te werken. Sommige mensen zijn gewoon minder productief als ze thuis moeten werken. Ten tweede kan thuiswerken als gevolg hebben dat mensen het sociale contact gaan missen als ze niet meer op kantoor komen. In dat geval moet jij andere manieren verzinnen om ervoor te zorgen dat mensen zich verbonden voelen met elkaar en met het werk dat ze doen. Ten slotte is het wel essentieel dat iedereen een goede internetverbinding heeft, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Door de virtuele werkomgeving moet jij bijvoorbeeld veel online vergaderen.

Leiding geven

Als leidinggevende geef jij de werknemers extra veel vrijheid als ze thuis mogen werken. Virtueel werken brengt namelijk extra keuzemogelijkheden met zich mee. Zorg dat jij wel duidelijke deadlines stelt zodat de werknemers productief bezig blijven gedurende het thuiswerken. Verder is het belangrijk om bijvoorbeeld voldoende uitjes te organiseren zodat mensen in contact blijven met hun collega’s die zij gedurende een werkweek weinig zullen zien. Als leidinggevende is het tenslotte belangrijk om regelmatig aan de werknemers te vragen hoe zij zich voelen, aangezien lichaamstaal aflezen een stuk moeilijker is via de online manier van werken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *