Arbeidsdekskundig onderzoek

Werknemers kunnen langdurig ziek worden. Dat is vervelend voor elk bedrijf. Maar daar houdt het ook zeker niet op. Denk eens aan de impact op de werknemer, maar ook de regelgeving en wetten die hierbij komen kijken. Een arbeidsdeskundige helpt tijdens een langdurige verzuimtraject met advies. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over en wat het nut hiervan is.

Wat is het?

Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek wordt gekeken welke re-integratiemogelijkheden er zijn voor de zieke werknemer. Dit wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige. Het doel is een duurzaam herstel. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van gesprekken met de werknemer en werkgever, maar ook bijvoorbeeld een bezoek aan de werkplek.

Het onderzoek start met de vraag: Is het mogelijk om terug te gaan naar zijn eigen werk? Wanneer het antwoord hierop nee is, dan start men met het onderzoeken van de volgende vraag. Zijn er aanpassing mogelijk in de huidige werksituatie? Wordt deze vraag ook beantwoordt met nee, dan gaat men zoeken naar eventuele andere functies binnen het bedrijf. Mocht een andere functie ook geen optie zijn, dan zoekt de arbeidsdeskundige samen met de werknemer naar een passende functie bij een andere werkgever.

Wanneer zet je een arbeidsdeskundige in?

Dit onderzoek komt niet voor in de Arbowet. Maar volgens deze wet ben je wel verplicht goed te onderzoeken hoe jouw werknemers aan het werk kunnen blijven. Een goed onderzoek is daarbij van belang. Wanneer het niet wordt onderbouwt met een goed onderzoek, heeft dit consequenties op de beoordeling van UWV vanuit de WIA.

Vaak wordt het onderzoek gestart in de 42ste week van het ziekteverzuim. Dit moet namelijk vanwege de Wet verbetering poortwachter. Moet je wachten tot dit moment? Nee, het is soms ook zelfs slimmer om dit onderzoek eerder te starten. Je hebt zelf sneller duidelijkheid, maar jouw werknemer ook.

Arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren

Een arbeidsdeskundige zal aan de slag gaan met de bedrijfsarts. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de privacy van de werknemer. Vervolgens gaat de arbeidsdeskundige naar de werknemer en werkgever. En bezoekt de werkplek uiteraard ook.

De arbeidsdeskundige bundelt alle informatie verkregen van de arts, werknemer, werkgever en de werkplek. Op basis van zijn kennis van de wet, regelgeving, het bedrijf en alle informatie verzorgt hij een advies. Op basis van dit advies wordt ook de herintreding van de werknemer bepaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *